top of page

The journey of the checked fabric (video)


Title: The journey of the checked fabric

Year: 2019

Creator: Claudia Muller

Type: video


(sorry, haven't translated this yet)

De video begint bij een geruite stof, in Twente en in Schotland is er een typische stof die geruit is, die uit een (geabstraheerd) weefgetouw komt, een fabriek uit vliegt en door een figuur gevangen wordt.


De stof wordt vervolgens aan een ander persoon gegeven. Vervolgens steelt een vogel de stof en vliegt over Twentse en Schotse landschappen, en de stof wordt weer gevangen door een figuur. Dat figuur neemt de stof mee naar een paasvuur, waar de stof door de wind wordt gevangen en over andere landschappen vliegt.


De stof komt langs een huis, waar door het raam wordt ingezoomd op de stof, die langzaam vervaagt en plaats maakt voor een landschap met een Twentse vlag. Dan vliegt de stof erlangs, en komt het paard uit de vlag. Dat paard neemt de stof weer mee, tot dat het langs een boom komt waar de stof blijft hangen.


Een eekhoorn komt uit zijn hol, en sleept de stof mee zijn nest in. In dat nest zitten twee kleine eekhoorns te wachten voor een verzameling typisch Schotse en Twentse objecten. De video eindigt met het uitzicht dat de eekhoorns hebben op het landschap, waar het paasvuur aan het doven is.De titel: De reis van de ruit. Ik heb gekozen om het kunstwerk zo te noemen, omdat het voornamelijk over de stof gaat, die een combinatie is van boerenbont (Twents) en de Schotse ruit.


De ondertitel ‘Van weefgetouw tot doedelzak’ heb ik gekozen, omdat dit twee typische objecten zijn. En daarnaast is het eerste object in de video een weefgetouw, en ligt er een doedelzak in het hol van de eekhoorns, en is het dus letterlijk van weefgetouw tot doedelzak.

De stof wordt in het begin gevangen door een figuur, en aan een ander figuur gegeven. Dat samen met het paasvuur wijst erop dat tradities en cultuur mensen verbind. Ook de eekhoorntjes wijzen daarop.


Ook laat de afwisseling van de landschappen en de typische objecten zien dat er veel overeenkomsten zijn tussen Twente en Schotland, maar ook veel verschillen.

Comments


bottom of page